Bier

Lowlander Poorter

Type:

Percentage: 6%

Land: Nederland

Brouwerij: Lowlander

Beschrijving:

Aangedragen door Carel Oomes als favoriet bier in de lijst van de Bierconnesseurs: Favoriete Nederlands bier.

Turend over de wijdse zee van Nederlandse bieren wordt het steeds gecompliceerder om een bier te vinden waarvan je tegen jezelf zegt: “Dit is nu mijn favoriete Nederlandse bier”.
Ik ben eerst maar eens een aantal voor mij belangrijke toetsingscriteria op een rijtje gaan zetten om mijn zoektocht enige richting te geven.
Het spreekt vanzelf dat het daadwerkelijk uit ons land moet komen.
Alle biertypen ter wereld hebben ergens hun oorsprong. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk bier dat de hele wereld kent als “Pils”, voor het eerst in Tsjechië gebrouwen en vernoemd naar de plaats Plzeñ. Vandaar mijn tweede criterium: het biertype moet de roots in Nederland hebben liggen. Uit vele publicaties blijkt dat een porter zo’n type is, alhoewel de Britten de oorsprong ook graag claimen. Het verhaal dat de havenarbeiders aan de poort van Amsterdam stonden te wachten om de schepen te ontdoen van hun kostbare lading, waaronder vele botanicals, acht ik heel plausibel.
Zo kom ik bij mijn derde criterium. De brouwerij moet hart hebben voor het Nederlandse product, de geschiedenis in ere houden en die ook uitstralen.
Tot slot moet het bier van mijn keuze volledig aan het profiel van een porter voldoen.
Dit alles komt samen in Lowlander Poorter.
Laten we beginnen met de uitstraling. Lowlander (letterlijk Nederlander) heeft een prachtige etikettenlijn ontwikkeld. Poorter past volledig in deze lijn met prominent aanwezig een handels zeilchip, getorst door een havenarbeider. Op de achtergrond is een Hollandse molen zichtbaar.
De brouwerij maakt in al hun bieren gebruik van diverse botanicals. Zo worden voor de Poorter zoethout en vanille aangewend om het bier het duidelijk eigen karakter te geven. Met name zoethout geeft een lichte toets van drop (typisch Nederlands) in het bier. Het gebruik van de zwart gebrande mout zorgt ervoor dat het bier zijn karakteristieke kleur, een subtiele toon van pure chocolade en moutbitters heeft gekregen.
Ik kan het in Lowlander Poorter zeer waarderen dat geen enkele smaak eruit knalt maar wel aanwezig is. Geen hardheid in het bier maar een goed gebalanceerde en uiterst zachte smaak, een porter waardig. Wat mij betreft verdient de Lowlander Poorter een plaats in deze lijst van favoriete Nederlandse bieren.

Share on facebook
Share on twitter

Vacature

Wil je graag in een mooi biercafé werken?

Foto achter

Café de Vlaamsche Reus

De reus in speciale bieren.

Hoogstraat 21
6701BL Wageningen
0317-412834 
info@vlaamschereus.nl

Openingstijden

Maandag:gesloten
Dinsdag:15:00 tot 22:00
Woensdag:15:00 tot 22:00
Donderdag:15:00 tot 22:00
Vrijdag:15:00 tot 22:00
Zaterdag:14:00 tot 22:00
Zondag:14:00 tot 19:00
Scroll naar top